header burgerschap

Lesmethode Samen Leven

'Samen leven' is een lesmethode voor godsdienst-levensbeschouwing waarbij in elke les steeds een thema uit de leefwereld van het kind centraal staat. Een thema waar ieder kind over kan meepraten, zoals thuis, ontspanning, blijdschap en vertrouwen. In stap 1 wordt elk kind geactiveerd doordat het moet nadenken over eigen ervaringen, gedachten, gevoelens en ideeën bij het thema. Er vindt ook een uitwisseling met klasgenoten plaats, zodat de kinderen stilstaan bij de overeenkomsten en verschillen in de klas.

In stap 2 wordt er aan de hand van een voorwerp uit de leskist een uitstapje gemaakt naar een religie. Het verhaal, gebruik of ritueel bij dat voorwerp gaat over het thema uit stap 1.

In stap 3 keren we weer terug bij de kinderen doordat ze nadenken over de zin en betekenis van alles wat ze hebben gehoord en gezien in de les. Zo leren ze te waarderen wat het leven biedt, door zelfreflectie en door de verhalen van klasgenoten en mensen uit verschillende godsdiensten.

Het programma werkt volgens een driejarencyclus met een leskist in het najaar, een project rond Kerstmis, een leskist in het voorjaar en een project rond Pasen. Bij elk thema hoort een leskist met daarin vier lessen en de bijbehorende voorwerpen uit Jodendom, Christendom, Islam en afwisselend Hindoeïsme of Boeddhisme. De kerst- en paasprojecten bestaan uit een les, een activiteit en een viering, en bevatten geen voorwerpen.

Benieuwd naar het werken met concrete lesmaterialen voor de lessen levensbeschouwing?

Neem dan vrijblijvend contact op met ons. De kosten voor aanschaf bedragen €195 per leskist. BTW is niet van toepassing. Het bijbehorend Kerst- of Paasproject bedraagt €125. Ook hier is BTW niet van toepassing.

De methode bestellen?

Bestellen via onderstaande knop of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Geinteresseerd in dit aanbod?

 

Neem dan nu contact op en vraag naar de mogelijkheden. Ieder pakket kan op maat worden gemaakt zodat deze exact aansluiten bij het niveau van jouw klas.

Contact opnemen

 

Stichting reflexief

Reflexief inspireert en ondersteunt basisscholen om aan de slag te gaan met zingeving, identiteit en burgerschap.

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en we houden u graag op de hoogte van onze activiteiten.

Mailchimp

Voer uw email adres in.