Kennismakingsmodule zingeving, identiteit en burgerschap

Datum: Voorjaar 2023
Plaats: Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), faculteit Educatie, Kapittelweg 35 in Nijmegen.
Duur: 3 bijeenkomsten
Tijd: 15:30 - 18:00

Wanneer?

Voorjaar 2023

Waar?

Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), faculteit Educatie, Kapittelweg 35 in Nijmegen.

Kosten

€75,00 per deelnemer

Aanmelden

Doe mee en meld je aan met het onderstaande formulier!

Bijeenkomst 1: De kracht van rituelen

Rituelen verdienen een plek in het schoolleven. Juist in tijden van maatschappelijke en persoon- lijke veranderingen ontvouwen ze hun kracht. Ze kunnen rust en verdieping brengen, nodigen uit tot samen vormgeven en beleven. We bekijken corona gerelateerde ervaringen en kijken hoe we hier ritueel expressie aan kunnen geven. We maken ruimte voor gesprek en wakkeren onze rituele creativiteit aan.

Bijeenkomst 2: De kunst van het omgaan met veranderingen op school

Telkens weer sta je als leerkracht of schoolleider voor geplande en niet geplande veranderingen. Je wilt recht doen aan zowel zorgen als enthousiasme in het team – en je hebt jezelf nog met je vragen en hoop. We reiken in deze bijeenkomst een perspectief aan dat voorbij planning en controle gaat. Het waardeert onvoorspelbaarheid en schept kansen voor goede interactie.

 

Bijeenkomst 3: De kansen van het diepere gesprek

Ervaringen van zin en onzin dienen zich op allerlei momenten aan, zeker nu. Ze bieden kansen voor zingevende gesprekken in je klas of je team. Ontdek in deze bijeenkomst hoe je hier handen en voeten aan kunt geven. Zoals in elke bijeenkomst is er ruimte om eigen ervaringen in te brengen en in een nieuw licht te bekijken.

Tijdens de bijeenkomsten inventariseren we wensen en suggesties voor verdergaande scholing. Laat dus gerust weten wat je nog mist of wat je nodig hebt!  Op 11 en 12 juni organiseren we een bijzondere retraite met de titel ‘Wie ben jij als onderwijsprofessional?’.

Onze docenten

Onze docenten Karen Faber en Frans Croonen zijn experts op het gebied van zingeving, identiteit en burgerschap. Zij geven je een brede kijk op identiteit en rusten je volledig toe om er zelf mee aan de slag te gaan.

Wij zijn Reflexief

Reflexief is een initiatief van vijf stichtingen in de regio Nijmegen: Conexus, Optimus, Groeisaam, SKOV en Josephscholen. 

Reflexief biedt professionals uit het primair onderwijs de praktische leergang Identiteit, Zingeving en Burgerschap. Verder organiseert Reflexief workshops, cursussen en retraiteweekenden. We gaan op zoek naar het verhaal en de waarden van de school. Daarmee zetten we ons in voor betekenisvol onderwijs voor leerlingen, een sterk verbonden team en betrokken ouders.

 

Direct aanmelden

Via dit formulier meldt u zich aan wanneer u belangstelling hebt voor de opleiding. U wordt na aanmelding uitgenodigd voor een intake gesprek met een van de docenten.